Fuskande politiker

politikAlla kan vi fela, men av någon anledning känns det som att det finns ett större antal fuskare bland politiker än bland gemene man. Visst, mediebevakningen av en politiker är lite mer omfattande än vad den är för en vanlig Svensson, vilket gör att fuskande politikers smutsiga bykar uppmärksammas mer (Svenssons fusk uppmärksammas förmodligen inte alls), men när röken har lagt sig kvarstår faktum – ingen rök utan eld och ett fusk är ett fusk.

Politiker som fuskar undergräver givetvis den demokratiska grund som samhället vilar på. Vi medborgare har ju gått till valurnorna för att rösta fram de partier och de personer som vi litar på och tror kan göra skillnad. Om det då visar sig att politikerna är mer intresserade av att roffa åt sig saker för egen vinning, är det inte direkt konstigt om de (före detta) supportrarna tappar modet. Kanske tänker man då att man själv kan fuska utan problem. Den politiker man tidigare har litat på har ju fifflat på både det ena och det andra sättet.

Det finns några tydliga “fuskkategorier” när det gäller politiker. En tydlig en är fusk med arvoden. Politiker på riksdagsnivå och i de högsta skikten inom kommunal- och landstingspolitiken är heltidsanställda så de har ingen möjlighet att få några bidrag. Andra politiker kan dock ha hel- eller deltidsjobb vid sidan av. Det är, tyvärr, inte ovanligt att vissa politiker rundar av ordentligt uppåt när reseräkningar, mötesarvoden och liknande ska räknas ihop. I det här svarta hålet försvinner mängder av pengar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *