Ny dom mot illegala automatspel

I Sverige har Svenska Spel ett absolut monopol när det gäller att anordna spel på spelautomater och värdeautomater. Idag har Svenska Spel emellertid ingen verksamhet inom den förstnämnda kategorin, utan man erbjuder enbart spel på värdeautomater, detta under varumärket Vegas (tidigare Jack Vegas). Då och då är det vissa mindre nogräknade aktörer som utmanar detta monopol genom att ställa ut illegala spelautomater. Om Lotteriinspektionen får nys om illegal verksamhet inleds en utredning som i regel leder till att den som har ställt ut automaterna vid vite förbjuds att fortsätta med den illegala verksamheten. Vid mer svåra övertramp kan åtal väckas.

Den 17 september föll domen mot två personer i Norrköping som driver en tobaksaffär samt en person från Göteborg som har varit inblandad i att ställa ut illegala automater. De tre personerna stod åtalade för brott mot lotterilagen respektive medhjälp till brott mot lotterilagen och domen i Norrköpings tingsrätt blev böter för alla tre.

Det mest intressanta i åtalet är att de automater som ställdes ut inte var i form av spelautomater eller värdeautomater av den mer traditionella typen. I stället bestod maskinerna i fråga av en surfterminal från vilken spelarna kunde delta i automatspel på nätet. I lagens mening är en spelautomat alltjämt en spelautomat även om den kanske inte har det typiska utseendet som man känner igen från exempelvis Vegas-automater. Om automaten/maskinen/surfterminalen är ett verktyg för att spela om pengar bryter enheten mot lotterilagens bestämmelser om att det är Svenska Spel som har ensamrätt på att erbjuda spel om pengar för allmänheten i Sverige.

Denna dom i Norrköpings tingsrätt är den tredje på bara några år där rätten har fått ta hänsyn till den tekniska utvecklingen när det gäller automatspel på internet. Rättsläget är numera helt klart – ”en automat är en automat” – men frågan om huruvida Svenska Spel verkligen ska ha monopol på automatspel eller inte faller alltid utanför rättens diskussion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *