Ny namnlag på gång

Ett samhälle är en konstruktion som bygger på ett underförstått kontrakt. Så fort du föds skriver du automatiskt på detta kontrakt och sedan är det bara för dig att hålla dig i skinnet för att uppfylla din del av kontraktet. I vissa delar kan dock detta samhällskontrakt kännas lite väl detaljerat – till din nackdel. En fråga som stötts och blötts länge i detta sammanhang är den om vilket namn man får ta. Man kan ju tycka att man borde ha frihet att själva välja vad man vill kallas, men så är det icke!

Den svenska namnlagen är en ganska trubbig historia. Det är dock saker i görningen. Inom bara några år kan vi medborgare få större chanser att byta både förnamn och efternamn. I betänkandet En ny lag om personnamn (SOU 2013:35) presenterar utredaren bland annat följande.

Dubbla efternamn blir tillåtna igen
Under ett antal år har man bara kunnat ha ett efternamn. Till synes dubbla efternamn har bestått av ett mellannamn och ett efternamn. I fallet Anna Andersson Larsson har alltså Andersson setts som ett så kallat mellannamn.

Ny huvudregel – makar behåller sina egna efternamn
I stället för att kvinnan automatiskt får mannens efternamn, om man inte anger något annat, behåller de två nyblivna makarna alltså sina egna efternamn.

Fritt fram att byta flera gånger
Nu kanske det inte är så många som byter förnamn stup i kvarten, men i framtiden ska man i varje fall kunna byta förnamn och efternamn flera gånger utan att någon höjer på ögonbrynen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *