Spelmonopolet i andra länder

Det är inte bara i Sverige som staten upprätthåller ett spelmonopol. Om man tittar runt om i Europa är det faktiskt en ganska vanlig företeelse. Egentligen är den brittiska spelmarknaden den enda i EU som är helt öppen. Som en följd är brittiska spelbolag mer eller mindre dominerande i Europa. Här är lite intressant information om spelmonopolet i Frankrike och Grekland.

La Française des jeux – Frankrike
I Frankrike finns ett företag som heter La Française des jeux (ung. Franska spel), som sedan 1976 har monopol på alla spel om pengar, med undantag för casinospel och spel på hästsport och hundsport. La Française des jeux ägs till 72 procent av franska staten. Resterande andel ägs av olika landsomfattande organisationer.

La Française des jeux fungerar i princip som Svenska Spel. Man har många tusen ombud runt omkring i Frankrike och man erbjuder dessutom spel på nätet. Det handlar såväl om spel på sport som lotterier, lotter och liknande.

OPAP – Grekland
Det spelmonopol som har varit mest i hetluften det senaste året är det grekiska och det är också det grekiska spelmonopolet som så att säga ligger risigast till när EU-kommissionen planerar för stora förändringar. Det är bolaget OPAP som styr och ställer på den grekiska spelmarknaden. Bolaget ägs dock faktiskt bara till 34,4 procent av den grekiska staten. Resterande delar ägs av organisationer och företag runt om i både Grekland och andra europeiska länder. Den grekiska staten håller dock effektivt alla andra spelbolag borta från sin inhemska marknad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *