Vad arbetar egentligen en väktare med?

vaktOm du inte sitter hemma och tittar på TV hela dagarna, utan är ute på stan bland folk åtminstone någon gång emellanåt, finns chansen att du då och då stöter på en uniformsklädd man eller kvinna med myndig uppsyn. Det kan vara en polis, men det kan också vara en väktare. Vad gör då en väktare förutom att gå omkring och se myndig ut och snurra på nyckelknippor?

Jo, en väktare är en person som helt enkelt utför bevakningssysslor. Det kan handla om att stå på vakt utanför butiker och säkerställa att ingen plockar med sig varor utan att betala, att ingen tar sig in i låsta lokaler, att enbart personer med rätt legitimation/ackreditering släpps in på företag, och mycket mer. En väktare ser helt enkelt till att upprätthålla ordning, antingen för samhällets bästa eller för ett företags bästa.

Väktaryrket ses ofta som ett mindre kvalificerat yrke, särskilt om man jämför med polisyrket, och visst, en väktarutbildning är i ärlighetens namn inte särskilt omfattande. Samtidigt skulle vårt samhälle vara en betydligt mer otrygg plats om det inte fanns väktare som såg till att hålla ordning.

Dessutom måste sägas att samhället utövar ganska strikt kontroll över väktaryrket. För det första är väktarutbildningen standardiserad (två delar: Väktarutbildning 1(VU1) och Väktarutbildning 2(VU2)). För det andra måste praktisk yrkesträning (PYT) schemaläggas och utföras mellan de två utbildningsdelarna. Yrkesträningen måste vara på minst 160 timmar. Dessutom måste varje väktare ha ett yrkesbevis (utfärdas av Länsstyrelsen) som ska förnyas vart fjärde år.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *